Recensies - Gezel in marmer Anjet Daanje
verteld. Dit is heel knap gedaan. De personages zijn haarscherp neergezet en subtiele herkenningspunten vergemakkelijken het verder lezen. Dat lukt niet altijd, maar geen nood: de schrijfster heeft met zowel de hoofdstuktitels als de daarachter genoemde jaartallen de benodigde piketpaaltjes geslagen. Daanje heeft voor Gezel in marmer voor een meervoudig personaal vertelperspectief gekozen en weet op een moeiteloze manier informatie over de personages en de setting aan de lezer kenbaar te maken. Alles wat haar personen vertellen en ervaren over hun vakmanschap, de kift in de kunstwereld en de manier waarop de politiek met kunst omgaat, komt objectief en geloofwaardig over. Deze manier van vertellen heeft ook een gunstig effect op de personages. Nan is hoofdpersoon, maar Marin en Gösta volgen haar met een neuslengte verschil. Nans leerling Rodin (inderdaad, genoemd naar de beroemde beeldhouwer) en haar dochter Bibi zijn goed gekozen satellietprotagonisten die om haar heen cirkelen en op gezette tijden haar geweten spelen. [...]
De conflicten, miscommunicatie en misvattingen tussen de personages zijn zeer nauwkeurig uitgewerkt. Door te verspringen van de een naar de ander weet Daanje de lezer op het verkeerde been te zetten en net als je het gedrag van de een veroordeelt, kweek je begrip als de situatie even later vanuit een ander perspectief beschouwd wordt.
Dit spel met realiteitsbeleving beheerst Anjet Daanje zeer goed en dat maakt dat het in haar romans net zo goed om de vorm gaat als om de inhoud. Natuurlijk wil je weten hoe het verhaal verder gaat, maar het is minstens zo interessant om te lezen of het de schrijfster lukt de structuur vast te houden en eenheid te creëren. En ja, dat lukt. Absoluut. Bij beide romans sla je steil achterover als je je bij het lezen van de laatste regel realiseert dat ze ‘m dat inderdaad geflikt heeft. Dat Anjet Daanje in haar vrije tijd mooie sculpturen maakt, is te zien op haar website. Ik zou haar echter ook toe willen roepen: Anjet!, blijf ook schrijven, alsjeblieft!
V-109 V-110