Recensies - Suikerbeest Anjet Daanje
hem natuurlijk niet te verwachten, en dus worden de moorden nergens veroordeeld.” [...]
De beschrijving van dergelijke gruwelijkheden is echter verdedigbaar, meent Daanje: “Het stoort me hoe geweld wordt getoond op televisie, in films. Iemand wordt doodgeschoten, er is weinig bloed te zien, het verhaal gaat verder. En daardoor laat het mensen onverschillig. Gewelddadig doodgaan is vies, gruwelijk, afschuwelijk. In die zin is mijn boek niet meer dan realistisch.”
———
Nieuwsblad van het Noorden, 6 juli 2001, door Reinier Spreen

Literaire seriemoordenaar uit Beijum

Dankzij schrijfster Anjet Daanje en haar thriller Suikerbeest beleeft Groningen een literaire primeur. Een twijfelachtige eer, dat wel, want het gaat om de eerste seriemoordenaar in de Nederlandse letteren. [...] Toch is er meer. Eenmaal op dreef geraakt, geeft Jaspers steeds meer prijs van zijn drijfveren.
Nog altijd lijkt het alsof hij de moorden buiten zichzelf om begaat, als een soort vanzelfsprekendheid, maar herinneringen uit zijn jeugd en taferelen uit zijn huiselijke leven met Mireille lichten zijn even opvliegende als breekbare aard steeds feller uit. [...] Suikerbeest dankt het leeuwendeel van zijn kracht aan die psychologische aanpak. [...]
In Onsterfelijk van Paul deSombreff spreekt een veel verder verleden. [...]
Ondanks de belofte kan het omvangrijke Onsterfelijk nergens tippen aan de psychologische kracht van Daanjes Suikerbeest. De twee boeken zijn als appels en peren, maar dit mag toch gezegd worden: naast de spanning én de diepte van Suikerbeest is DeSombreffs Onsterfelijk vlees noch vis.

Bekijk de volledige recensie op een andere website.
V-21 V-22