Anjet Anjet Daanje
Anjet Daanje werd in 1965 onder de naam Anjet den Boer geboren in Wijster, Drenthe. Tijdens haar middelbare schooltijd schreef zij scenario’s voor hoorspelen die zij samen met haar broer Dieb opnam. Dieb is nu violist bij de bekende folkband Rapalje. In 1985 schreef Anjet het scenario voor De derde plaats, een speelfilm van anderhalf uur. In de zomervakantie van datzelfde jaar namen Anjet en Dieb de film met een 8-mm-camera op.
In 1990 schreef Anjet het scenario voor De vreemdeling, een speelfilm van meer dan 2 uur. Ze maakte zelf samen met haar broer de 18e-eeuwse decors en in de zomer van 1991 werden de opnamen met een S-VHS-camera gemaakt.

Anjet studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij behaalde in 1991 haar doctoraal. Tijdens haar studie, toen zij 21 jaar was, schreef zij de eerste versie van Pianomuziek in de regen, haar eerste roman. In 1992 schreef zij de uiteindelijke versie die in 1993 door uitgeverij Servo werd gepubliceerd.
Bij haar volgende roman, De blinde fotograaf die in 1998 bij uitgeverij Kwadraat verscheen, nam zij het pseudoniem Anjet Daanje aan, waaronder zij sindsdien publiceert.
In 2001 stapte zij over naar uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, waar tot 2015 al haar romans verschenen. Dat zijn er in totaal vier: Suikerbeest (2001), Veelvuldig en alleen (2003), Gezel in marmer (2006) en Delle Weel (2011). Haar nieuwste roman met de titel jl. is in september 2016 bij uitgeverij Passage verschenen.
Delle Weel werd in 2012 genomineerd voor de Halewijnprijs. Voor het schrijven van Veelvuldig en alleen en Gezel in marmer ontving Anjet Daanje een werkbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Voor het schrijven van Delle Weel en jl. en de roman waaraan zijn nu werkt kreeg zij een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.
In 2004 kreeg zij voor haar proza het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de Provincie Groningen, toegekend. Voor de daaraan verbonden
I-3 I-4