Anjet Anjet Daanje
Anjet Daanje werd in 1965 onder de naam Anjet den Boer geboren in Wijster, Drenthe. Tijdens haar middelbare schooltijd schreef zij scenario’s voor hoorspelen die zij samen met haar broer Dieb opnam. Dieb is nu violist bij de bekende folkband Rapalje. In 1985 schreef Anjet het scenario voor De derde plaats, een speelfilm van anderhalf uur. In de zomervakantie van datzelfde jaar namen Anjet en Dieb de film met een 8-mm-camera op.
In 1990 schreef Anjet het scenario voor De vreemdeling, een speelfilm van meer dan 2 uur. Ze maakte zelf samen met haar broer de 18e-eeuwse decors en in de zomer van 1991 werden de opnamen met een S-VHS-camera gemaakt.

Anjet studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij behaalde in 1991 haar doctoraal. Tijdens haar studie, toen zij 21 jaar was, schreef zij de eerste versie van Pianomuziek in de regen, haar eerste roman, waarvan een latere versie in 1993 door uitgeverij Servo werd gepubliceerd.
Bij haar volgende roman, De blinde fotograaf die in
1998 bij uitgeverij Kwadraat verscheen, nam zij het pseudoniem Anjet Daanje aan, waaronder zij sindsdien publiceert.
In 2001 stapte zij over naar uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, waar haar vier volgende romans verschenen. Vanaf 2015 wordt haar nieuwe werk gepubliceerd door uitgeverij Passage, en uitgeverij Pluim publiceert sinds 2021 een aantal heruitgaven van haar oudere romans.

Anjet Daanjes roman De herinnerde soldaat stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2020, en won de F. Bordewijkprijs 2020 en de prijs voor het Beste Groninger Boek 2020. Haar roman Delle Weel werd genomineerd voor de Halewijnprijs (2012).
In 2004 kreeg zij voor haar proza het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de Provincie Groningen, toegekend. Voor de daaraan verbonden schrijfopdracht schreef zij de novelle De Mei-jaren.
I-3 I-4