Anjet Anjet Daanje
Anjet Daanje werd in 1965 onder de naam Anjet den Boer geboren in Wijster, Drenthe. Tijdens haar middelbare schooltijd schreef zij scenario’s voor hoorspelen die zij samen met haar broer Dieb opnam. Dieb is nu violist bij de bekende folkband Rapalje. In 1985 schreef Anjet het scenario voor De derde plaats, een speelfilm van anderhalf uur. In de zomervakantie van datzelfde jaar namen Anjet en Dieb de film met een 8-mm-camera op.
In 1990 schreef Anjet het scenario voor De vreemdeling, een speelfilm van meer dan 2 uur. Ze maakte zelf samen met haar broer de 18e-eeuwse decors en in de zomer van 1991 werden de opnamen met een S-VHS-camera gemaakt.

Anjet studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij behaalde in 1991 haar doctoraal. Tijdens haar studie, toen zij 21 jaar was, schreef zij de eerste versie van Pianomuziek in de regen, haar eerste roman, waarvan een latere versie in 1993 door uitgeverij Servo werd gepubliceerd.
Bij haar volgende roman, De blinde fotograaf die in
1998 bij uitgeverij Kwadraat verscheen, nam zij het pseudoniem Anjet Daanje aan, waaronder zij sindsdien publiceert.
In 2001 stapte zij over naar uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, waar haar vier volgende romans verschenen. Vanaf 2015 wordt haar nieuwe werk gepubliceerd door uitgeverij Passage, en uitgeverij Pluim publiceert sinds 2021 een aantal heruitgaven van haar oudere romans.

Tot 2020 was haar werk relatief onbekend, maar daar kwam verandering in toen haar roman De herinnerde soldaat op de longlist van de Libris Literatuurprijs stond, en er vervolgens een 5-sterren recensie in de NRC verscheen. Met haar volgende roman, Het lied van ooievaar en dromedaris, had ze nog meer succes. De roman werd een bestseller en kreeg de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs 2022 (voorheen AKO Literatuurprijs). Nooit eerder in de geschiedenis won een roman beide grote prijzen. Eveneens in
I-3 I-4