Recensies - Gezel in marmer Anjet Daanje
[...] beeld van deze knoestige vrouw met haar wollen mutsje, haar eeltige, geblutste handen, haar zienersblik en haar nobele, bescheiden instelling. Gelukkig blijkt Nan niet helemaal een marmerheilige te zijn, wat de levendigheid van het verhaal [...] ten goede komt. Ook bij haar sluipt langzaam maar zeker twijfel binnen over het vermeende genie en de originaliteit van de kunstenaars. Zijn hun ideeën wel altijd zo opzienbarend? Kunnen hun ontwerpen wel aanspraak maken op authenticiteit? Of borduren ze vooral voort op andermans werk?
Aan het eind van de roman is Nan een illusie armer. Er blijkt iets te zijn gebeurd met een tekening die zij ooit op een servetje krabbelde. Een kunstenaar heeft die tekening als uitgangspunt genomen voor een beeld, dat zij later zelf uit marmer moest hakken. Hieruit leidt zij af dat kunst eigenlijk geen kunst is.
[...] De sympathie ligt in deze roman duidelijk bij de ambachtslieden en wat minder bij de kunstenaars, al behoort Daanje zelf natuurlijk tot de laatste
categorie. Zij heeft dit boek immers van a tot z verzonnen. Met de onbescheiden bedoeling, mag je aannemen, om de aandacht te trekken van zo veel mogelijk lezers. Zij mag hier dan een lans breken voor de gezel in marmer, maar zelf wil zij waarschijnlijk toch iets meer zijn dan een eenvoudige gezel in taal.
———
Bol.com Klantenbeoordeling, 7 augustus 2006

Het boek heeft mij helemaal gegrepen [...] Door de sprongen in de tijd leer je op een vernuftig gedoseerde wijze de personages kennen en moet je je oordeel over hen aanpassen. Een echte aanrader! Waarom is er niet meer aandacht voor dit boek?

Bekijk alle beoordelingen op een andere website
V-105 V-106