Recensies - Schemer Anjet Daanje
zoek naar een motief. Maar dat motief is er eigenlijk niet, en zo gaat Jessie, net als veel andere meisjes, onbezorgd een avondje uit, om vervolgens niet meer terug te komen. Had tegen het einde toe net iets scherper gesneden mogen worden, maar dat is slechts een zeer kleine kanttekening bij een verder intrigerende film.

10 september 2010, door Drs. Daja
Wellicht een parallel met Elephant, maar Hanro Smitsman benadert het in mijn optiek veel effectiever en met meer emotionele betrokkenheid dan Van Sant in Elephant. De parallel met Kieslowski's A Short Film About Killing vind ik dan ook veel groter. Vooral wat betreft de benadering van de motivatie.

Bekijk alle berichten op een andere website.
Plot, magazine over scenarioschrijven
zomer 2010, door Anjet Daanje

De inspiratie

Schemer

In november 2003 zag ik in het journaal dat er in Nijmegen een zestienjarig meisje met de naam Maja Bradaric door haar vrienden was gewurgd, en nadat dat was gebeurd hadden ze haar lichaam in de uiterwaarden in brand gestoken om hun sporen uit te wissen. Een opvallend wrede daad, het eerste dat dan als kijker in je opkomt is de vraag waarom zoiets gebeurt, wat is eraan voorafgegaan? Je verwacht dat er een min of meer bevredigende verklaring te vinden moet zijn zodat je gerustgesteld kunt aannemen dat mensen uit jouw omgeving zoiets nooit zou kunnen overkomen.
Maar in de maanden daarna bleek dat het eigenlijk nooit duidelijk zou worden waarom Maja Bradaric
V-155 V-156