Recensies - Schemer Anjet Daanje
gekregen maar toch min of meer bestaande mensen voorstelden, me behoorlijk in de weg zat. Ik kon niets nieuws over hen bedenken zonder het gevoel te hebben dat ik de echte betrokkenen onrecht aandeed.
Toen hebben Hanro Smitsman en ik besloten om het bestaande verhaal over Maja Bradaric los te laten, om alleen het gegeven van haar moord te gebruiken zodat de personages een eigen leven konden gaan leiden. Dat was de oplossing. Ik schreef het scenario overnieuw, met andere plotlijnen, een iets lossere maar nog steeds ingewikkelde structuur, maar bovenal met gebruik van mijn fantasie en niet meer aan de hand van de ware gebeurtenissen. Nu kon ik me bezighouden met wat de personages en het verhaal nodig hadden en niet met hoe ik bepaalde gebeurtenissen op een geloofwaardige manier in het scenario moest zien te passen.
En zo vertellen we in de film die inmiddels de titel Schemer heeft gekregen niet over Maja Bradaric en wat haar is overkomen, maar over een meisje waar-
van er tienduizenden zijn in Nederland, alleen wordt
dit ene meisje zonder aanwijsbare reden door haar vrienden vermoord. Eigenlijk net zoals Maja Bradaric, zij wist ook niet toen ze die bewuste avond van huis ging dat ze nooit meer zou terugkomen en dat zij de volgende dag het nieuws zou halen. Het leven kan vreemd lopen, en dan gaan we er ook nog een film over maken.
———
Movie 2 Movie, september 2010, door Monica Meijer

Schemer preview

17 november 2003 was een zwarte dag in de recente Nederlandse geschiedenis. [...] de moord op de zestienjarige Maja Bradarić hield wel lange tijd de gemoederen bezig. Voor wie niet meer precies weet wat er nu precies zo gruwelijk was aan dit misdrijf: Maja werd door een groep leeftijdsge-
noten, die zij tot haar vriendengroep rekende, gewurgd en daarna in brand gestoken... [...]
V-159 V-160