Recensies - Schemer Anjet Daanje
geruchtmakende moord op de Nijmeegse Maja Bradaric in 2003 – als zijn officiële bioscoopdebuut. Smitsman en scenarist Anjet Daanje kiezen daarin voor een bijzonder vertelstructuur waarbij de kijker het verhaal steeds vanuit een ander perspectief gepresenteerd krijgt. De camera dwaalt als een speurhond door het leven van de verschillende personages, op zoek naar antwoorden en motieven.
Schemer is een gelaagd en meeslepend thrillerdrama, waarin de jeugdige cast indruk maakt, en dan met name Gaite Jansen, Robert de Hoog (wiens debuut in Smitsmans Skin met een Gouden Kalf werd bekroond) en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.
Waardering: *****

Bekijk het volledige artikel op een andere website
Vrij Nederland, 25 september 2010, door Marijn van der Jagt

‘Schemer’ op het Nederlands Film Festival

Dit kan ook om de hoek gebeuren

De makers van Schemer hebben zich laten inspireren door de gruwelijke moord op Maja Bradaric. Zelfs de mensen die erbij betrokken waren, zullen het nooit snappen.

[...] En nu is er ook een speelfilm waarin deze moord wordt verbeeld. Maar anders dan het toneelstuk en de documentaire, die zo dicht mogelijk bij de feiten probeerden te blijven, hebben de makers van Schemer – regisseur Hanro Smitsman en scenarioschrijfster Anjet Daanje - zich slechts laten inspireren door de gebeurtenissen. Schemer is een fictief drama over zes vrienden, geweldig gespeeld door een keur aan jonge
V-165 V-166