Recensies - Schemer Anjet Daanje
beklemmende scène is in zijn eentje voldoende reden om het Kijkwijzeradvies van 12 jaar en ouder niet streng genoeg te vinden.
Ondanks al het bovenstaande is de voornaamste reden dat deze sterke film grote indruk maakt het verschrikkelijke gegeven dat er voor de moord geen motief is. Dit maakt het besluit om Jessie te vermoorden bizar, uitermate disproportioneel (stoot iemand dan uit de vriendenkring als je haar zo beu bent) en volstrekt ongeloofwaardig. Hierdoor is het voor de kijker niet mogelijk de personages te begrijpen en ontstaat er dus een steeds grotere afstand tussen de toeschouwer en de karakters. Het meest trieste hiervan is dat dit niet iets is wat de makers moet worden verweten maar de meedogenloze moordenaars van Maja Bradaric.
Waardering: *****

Bekijk de volledige recensie op een andere website.
NRC Handelsblad, 13 oktober 2010, door Dana Linssen

Schemer

Het zal Schemer van regisseur Hanro Smitsman nog wel even blijven achtervolgen dat hij op een waargebeurd verhaal is gebaseerd. Al is het slechts ‘losjes’, zoals dat heet. De moord op het Bosnische schoolmeisje Maja Bradaric, die sinds 1995 in Nederland woonde, is nu eenmaal een geruchtmakende zaak die de verbeelding prikkelt. Zowel van de filmmaker als van de toeschouwer, die antwoorden zoekt op de vele vragen die zo’n koelbloedige moord door leeftijdgenoten omgeven.
Dat hij ons niet van snel bevredigende verklaringen voorziet, is de grote kracht van Smitsman, die eerder indruk maakte met het eveneens op de werkelijkheid gebaseerde Skin over een racistische moord. Schemer cirkelt rond zes middelbare scholieren tijdens een fatale zomer. Ze hebben
V-201 V-202