Recensies - Schemer Anjet Daanje
vertonen. De film is daardoor aangewezen op vertoning in filmtheaters, niet bepaald de plekken waar jongeren — de doelgroep — te vinden zijn. Dat Pathé de film niet draait, maakt het voor Schemer bij voorbaat bijna onmogelijk om een succes te worden.
Waarom Pathé de film niet draait? De persvoorlichter gooit het op gebrek aan ruimte. ‘Er zijn tientallen films die wij niet vertonen, omdat er geen ruimte is. Gaat u me voortaan voor al die films bellen?’ Snedig geantwoord, maar ongeloofwaardig, want als Pathé in Schemer geloofde had het uiteraard ruimte voor de film gemaakt. Zoals het dat ook doet voor de Jan Terlouwverfilming Briefgeheim, die volop in Pathé is te zien.
Is Schemer voor Pathé misschien een te harde en serieuze film over geweld? Overspoelt het bios-
coopconcern jongeren liever met films met lekker gratuit geweld dan hen aan het denken te willen zetten over geweld? De voorlichter slaat plotseling een andere toon aan. ‘U irriteert mij mateloos, want u gelooft mij niet. Ik heb gezegd hoe het zit en laat
me niet voor leugenaar uitmaken. Het is gewoon een kwestie van ruimte, dat is alles.’ De tegenwerping dat een maand geleden al bekend was dat Pathé de film niet zou vertonen — toen dus nog onduidelijk was hoeveel ruimte er zou zijn — levert een woedeaanval op. ‘Wie zegt dat? Waarom wordt Pathé zwart gemaakt? Ik hang nu op.’ Piep, piep.

Bekijk het artikel ook op een andere website.
———
Moviesense, 14 oktober 2010, door Angelo Perez Lebbink

Interview Hanro Smitsman: “De waarheid ligt altijd tussen mensen”

Op een zwoele nazomeravond ontmoette ik Hanro Smitsman op het terras van het Grand Café van De Balie in Amsterdam. Omdat ik gefascineerd ben door Schemer, wilde ik in een nader gesprek niet alleen meer over het kind te weten komen, maar
V-215 V-216