Recensies - De geheimen van Barslet Anjet Daanje
gemaakt . Een marketingprijs is het minste waarmee men deze reeks mag belonen. Toch is ook het acteerwerk van grote klasse. Hoofdrolspelers Dragan Bakema (dorpsagent Bjorn) en Sallie Harmsen (serveerster Manon) wekken in deel één voldoende nieuwsgierigheid om ook volgende week weer te willen vertoeven in het denkbeeldige dorp in Friesland (in werkelijkheid Easterlittens), waar plagen van Bijbelse proporties plaatsvinden: niet alleen hemelse vissen, maar ook helse branden. Dat alles gegoten in een surrealistisch jaren-vijftig sfeertje: touwtje springende meisjes in jurken, dreigend klokgebeier, kerkgang op zondag en een agent die met z’n wrede aanpak tegenwoordig meteen Kamervragen zou krijgen [...].
Het scenario (van Anjet Daanje) is ingenieus, bijna wiskundig, en bovenal een dramaturgisch hoogstandje. De apocalyptische gebeurtenissen worden elke aflevering vanuit een andere hoofdpersoon bezien: één verhaal, zeven waarheden. Ik krijg hetzelfde gevoel als bij lezing van Belcampo’s Het grote gebeuren: de eindtijd is
aangebroken. Dat een jaar later nog vissen werden teruggevonden in de dakgoten van Easterlittens maakt me er niet geruster op.
———
De Telegraaf, 8 oktober 2012, door Marcel Peereboom Voller

Barslet

In de jaren negentig van de vorige eeuw keek Nederland naar de serie Twin Peaks. FBI-agent Dale Cooper werd naar dit dorpje uitgezonden om een moord te onderzoeken, maar de geheimzinnige inwoners en vreemde gebeurtenissen zetten hem telkens op het verkeerde been. Ook de kijker werd verrast door de plotwendingen en het was een sport onder Twin Peaks-fans om de meest obscure details van de cultserie te verklaren.
De nieuwe dramaserie De geheimen van Barslet (NCRV/ NTR) ademt dezelfde mysterieuze sfeer: Politieman Bjorn Moonen verhuist van de grote stad
V-287 V-288