Recensies - Het lied van ooievaar en dromedaris Anjet Daanje
juryvoorzitter van de Jaarlijkse Literatuurprijs, vanavond bekend vanuit de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Daanje (1965) ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro. Naast Het lied van ooievaar en dromedaris waren De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst, Vaders die rouwen van Carmien Michels, Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker en Zelf doen van Niña Weijers genomineerd.
Juryvoorzitter Guy Verhofstadt zei bij de bekendmaking van de winnaar:
“De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.”
De winst voor Het lied van ooievaar en dromedaris
betekent de eerste grote literaire prijs voor Anjet Daanje.

Lees het volledige artikel op een andere website.
———
De Volkskrant, 10 november 2022, door Bo van Houwelingen

Prijswinnaar die haar publiek speurend laat lezen

Schrijfster Anjet Daanje heeft donderdagavond de Boekenbon Literatuurprijs 2022 gewonnen met de roman Het lied van ooievaar en dromedaris. Het is de eerste grote prijs die Daanje wint, maar het zal zeker niet de laatste zijn.

‘Met deze imposante, caleidoscopische en sprankelende roman over vergankelijkheid en voortleven toont Anjet Daanje de magische
V-561 V-562