Recensies - Het lied van ooievaar en dromedaris Anjet Daanje
gezusters Brönte in het bijzonder. Het lied van ooievaar en dromedaris is een klassieker in de dop, een boek dat je meerdere malen wilt lezen en dat je na elke herlezing heerlijk verward en verwonderd achterlaat. De jury van het Beste Groninger Boek maakt een diepe buiging voor het literaire meesterschap en de verbeeldingskracht van Anjet Daanje.

Lees het volledige rapport op een andere website.
———
De Groene Amsterdammer, 20 april 2023, door Kees ’t Hart

Wie moet de Librisprijs 2023 ontvangen?

De jury van de Libris Literatuur Prijs 2023 is vast en zeker opnieuw geconfronteerd met ‘wel goede boeken’ en ‘echt goede boeken’. Eén roman zal boven de andere uitgestoken hebben.
[...] Recensenten onderling hebben het regelmatig met elkaar over het probleem van het ‘wel goede boek’. Zo’n boek is in vergelijking met Moby Dick, Madame Bovary en Eva van Carry van Bruggen geen goed boek, maar als je het bekijkt tegen het licht van wat er allemaal aan lichtgewicht en lariekoek in een literair jaar verschijnt, is het weer wel een goed boek. Moet je er als recensent steeds bij zetten dat het besproken ‘wel goede’ boek ook ‘echt goed’ is als je het vergelijkt met de grote klassiekers?
George Orwell besprak dit probleem in een zowel bitter als geestig essay getiteld ‘In Defence of the Novel’ (1936). [...] Besprekers zijn volgens Orwell veel te snel enthousiast, ze verlagen systematisch hun standaard en bovendien liegen ze. Hij stelt dat ze de meeste besproken boeken niet eens zouden lezen als ze voor hun besprekingen niet betaald werden. Zou het? Recensenten zijn volgens hem te vaak positief omdat krantenredacties nu eenmaal
V-585 V-586