Recensies - Gezel in marmer Anjet Daanje
zich daar niet van bewust zijn. De personages oordelen over elkaar op basis van de feiten die hen bekend zijn, maar dat zijn lang niet altijd alle feiten. Door geraffineerd heen en weer te springen in de tijd, laat Daanje haarscherp zien hoe die misvattingen en onterechte veroordelingen ontstaan. Omdat je zo als lezer ook telkens wordt gedwongen je opvattingen bij te stellen, blijft de roman verrassen.
———
BNN Weblog Drijntje, 13 februari 2006, door Drijntje

[...] en nu, in één teug door, Gezel in marmer van Anjet Daanje. Misschien geen bekende titel, het boek is ook pas net uit. Maar na een paar hoofdstukken voel ik al wel dat het een goed boek is, een roman om in weg te zakken, om je mee af te zonderen. [...]
Sp!ts, 10 maart 2006, door Oene Kummer

Verleiding van het koele marmer

Wordt 2006 het jaar van Anjet Daanje? De uit Wijster afkomstige schrijfster annex scenariste beleeft florissante tijden. Binnenkort worden twee scripts waar zij aan (mee)geschreven heeft verfilmd in het kader van de prestigieuze NPS Kort! serie. Daarnaast is haar vijfde roman, Gezel in marmer, rijp om genomineerd te worden voor de grote boekenprijzen.
Om te beginnen heeft Daanje zich goed gedocumenteerd voor haar verhaal, dat zich afspeelt in de wereld van de beeldhouwkunst en gaat over twee vrouwen die door hun werk onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken: beeldhouwster Marin Slingerland en haar gezel in marmer, steenhouwster Nan Geerings. Althans, tot er iets gebeurt dat alle verhoudingen op zijn kop zet en de Siamese tweeling ruw van elkaar gescheiden wordt.
V-71 V-72