Romans - De herinnerde soldaat Anjet Daanje
huis waarin hij met haar blijkt te wonen, herkent hij niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden.
Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe leven krijgt hij vaker nachtmerries over zijn tijd in de loopgraven. Hij heeft, zoals veel soldaten in de Eerste Wereldoorlog, afschuwelijke dingen gedaan. Het ergste vindt hij nog wel dat hij, als hij afgaat op zijn nachtmerries, van die gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven.
De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.
Anjet Daanje beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Amand, waarbij als in een gedachtestroom de gebeurtenissen, herinneringen en
nachtmerries in elkaar overvloeien. Dat geeft deze roman een geheel eigen, sensitieve stijl. Het is een Nederlandse roman van Vlaamse allure.
———
In het hoofdstuk ‘Recensies’ zijn recensies en artikelen over De herinnerde soldaat te vinden.

Op pagina II-181 tot II-185 zijn oude foto’s te vinden die betrekking hebben op De herinnerde soldaat. Op pagina II-185 tot II-186 staan links naar oude filmpjes, liedjes, modecatalogi etc. die verbonden zijn met De herinnerde soldaat.
Op pagina II-187 begint een fragment uit De herinnerde soldaat.
Lees Anjet Daanjes Hebban-blog voor meer achtergronden van De herinnerde soldaat.
———
Download (gratis) hier een pdf-file met daarin een literatuurlijst met de boeken die Anjet Daanje las voor het schrijven voor De herinnerde soldaat.
II-179 II-180