Romans - Gezel in marmer Anjet Daanje
Flaptekst

Gezel in marmer is het indrukwekkende verhaal van twee vrouwen die al 26 jaar intensief samen-
werken. Marin Slingerland is beeldhouwster, zij maakt de gipsmodellen voor de sculpturen waarmee zij inmiddels een gevierd en beroemd kunstenares is geworden. Nan Geerings is steenhouwster, zij doet het zware, fysieke werk door Marins ontwerpen in steen uit te hakken. Het kunstminnend publiek heeft geen weet van deze werkverdeling, en is ervan overtuigd dat Marin Slingerland haar beelden zelf in steen uithakt. Zij krijgt alle credits voor de beelden en voor het vakmanschap waarmee ze zijn gehouwen. Nan houdt Marin al die jaren trouw de hand boven het hoofd, zonder ooit naar de erkenning te verlangen die haar toekomt, want voor haar is de kunst belangrijker dan de roem. Het lijkt de ideale samenwerking, totdat Nan ernstig teleurgesteld raakt in Marin, en voor een dilemma komt te staan.
Gezel in marmer is een beeldend geschreven, op
ingehouden toon vertelde roman, over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen, over commercie en roem die de kunst verdringen, en over de onmogelijkheid om illusies in stand te houden. Het is ook een roman over misvattingen, hoewel de afzonderlijke personages in het boek zich daar niet van bewust zijn. Alleen de lezer ziet hoe individuen ertoe komen de anderen én zichzelf verkeerd te beoordelen, en hoe gebrekkige communicatie ertoe leidt dat uiteindelijk geen van de personages krijgt waarnaar hij verlangt.
———
In het hoofdstuk ‘Recensies’ zijn recensies over Gezel in marmer te vinden.
Op pagina II-101 en II-102 zijn boeken en websites te vinden die Anjet Daanje gebruikte bij het schrijven van Gezel in marmer.
Op pagina II-103 tot II-115 zijn foto's te vinden die Anjet Daanje inspireerden bij het schrijven, een chronologisch schema van de gebeurtenissen
in de roman, plattegronden en een kladpapiertje.
II-99 II-100